Miras kalan gayrimenkul satışı nasıl olur?
Bir kişinin borç ve alacakları ile sahip olduğu hakları ölümünün ardından varislerine geçer. Vasiyetname ile varis atanmadığı durumda miras, kan bağı bulunan eş, kardeş, çocuk gibi kişiler arasında eşit olarak bölünür. Vasiyetname ile aksi belirtilmediği müddetçe miras kalan gayrimenkuller üzerinde tüm varisler ortak hakka sahiptir.
4271 numaralı Türk Medeni Kanunu’nun 640. maddesine göre paylaşılana kadar mirasa ait bütün haklar üzerinde ortak karar verilmesi gerekir. Bu sebeple miras kalan gayrimenkulün satışı için tüm hissedarların ortak kararı gerekmektedir. Miras kalan gayrimenkul satışını gerçekleştirmek için tüm varislerin tapuya gitmesi ya da ortak bir temsilci atamaları yeterlidir. Varisler, gayrimenkul satışı konusunda anlaşamadıkları zaman Sulh Mahkemesi’ne başvurabilirler. İlgili mahkemeden mirasın paylaştırılması, paylaştırılamıyorsa da satış yolu ile hakların alınması talep edilebilir.
Miras Kalan Gayrimenkulün Satışı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Miras kalan gayrimenkulün satışını gerçekleştirmeden önce miras intikalinin yapılması gerekmektedir. Mirasın intikali, miras kalan mülk ve borçların varislere geçişi işlemidir. Bu işlem için öncelikle Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterden veraset belgesi alınmalıdır. Veraset belgesi, kişinin varis olduğunu ispat eden bir belgedir. Bu belge alındıktan sonra varislerden biri, tamamı ya da yasal temsilcileri tapu müdürlüğüne başvurmalı ve şu belgeleri ibraz etmelidir:
- Varis ya da temsilcisine ait nüfus cüzdanı
- 1 adet vesikalık fotoğraf
- Gayrimenkulün tapu senedi
- Söz konusu gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
- Veraset belgesi
- Varisler başkası tarafından temsil ediliyorsa vekaletname
Mirasın intikali gerçekleştikten sonra varisler arasında görüş birliği varsa satış işlemi gerçekleştirilebilir. Miras kalan gayrimenkulün satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
65 yaşın üzerinde varis bulunması halinde, satışı gerçekleştirmeden önce ilgili kişinin akli dengesinin yerinde olduğuna dair bir sağlık raporunun alınması zorunludur. Tapu devir işlemi için tapu harcı ve döner sermaye bedeli yatırılarak gayrimenkul satış işlemi tamamlanır. Gayrimenkulün satışına dair ortak istekte bulunulmadığı zaman ise mirasın paylaştırılması için Sulh Mahkemesi’ne başvurulabilir.